Wist u dat...........

Bij Elke dierenarts kunnen wij uw hond steriliseren door middel van de kijkoperatie, oftewel de laparoscopie.

 

 

 

 

 

 

 

De voordelen van een laparoscopische sterilisatie

In de praktijk, maar ook uit onderzoek, is gebleken dat er meerdere voordelen zitten aan een laparoscopische sterilisatie.

De laparoscopische operatie blijkt veel minder pijn te veroorzaken dan de 'normale' operatie. Onderzoek heeft aangetoond dat honden na een laparoscopische sterilisatie zo'n 65% minder pijn ervaren. Maar natuurlijk krijgt uw dier voorafgaande aan en na de operatie nog steeds pijnstilling toegediend en mee naar huis.

Via een groot onderzoek heeft men kunnen aantonen dat de nieren, de longen, de darmbewegingen en het immuunsysteem minder belast worden tijdens een kijkoperatie in vergelijking met een open buik operatie. Hierdoor zal na de operatie het herstel ook makkelijker en vlotter verlopen. Daarnaast voelt uw dier zich ook fitter na de operatie.

De werkelijke operatietijd is korter.

We maken tijdens de operatie slechts 2 zeer kleine wondjes van ongeveer 5 mm welke veel sneller genezen.

Na een kijkoperatie is er minder kans op een infectie van de buik of de wond. Eigenlijk is de binnenkant van de buik door de manier van opereren nooit in aanraking geweest met de buitenlucht! Daarnaast worden er alleen maar dunne steriele instrumenten via kleine werkkanalen in de buik gebracht. Hierdoor is de kans op een infectie minimaal.

Bij een laparoscopische operatie heeft de dierenarts een veel beter overzicht. De camera in de buik geeft alle handelingen vergroot weer op een beeldscherm. Hierdoor is alles goed te zien en is de operatie veiliger.

De honden hebben dankzij de kleinere wondjes veel minder last van irritatie. De wondjes worden door middel van 1 oplosbare hechting onder de huid gehecht. Hierdoor is eigenlijk ook bijna nooit een kap nodig.

Na een laparoscopische sterilisatie mag uw hond al direct weer lekker spelen en na een paar dagen ook al weer zwemmen.

 

In de praktijk van Elke Dierenarts Terpelan in Blije, zit deze mooie hond klaar voor de sterilisatie via een kijkoperatie.............
Na de kijkoperatie zit alweer allert op haar baasje te wachten..

Ben jij de geschikte hondeneigenaar?

 

Niemand kan een nestje schattige kleine puppy’s weerstaan. Je kan echter niet impulsief zijn als het aankomt op de aanschaf van een huisdier. Je gaat een levenslange verbintenis aan en je zal je dagelijks met je hond moeten bezighouden. Daarom is het nodig om eens stil te staan bij de volgende zaken.
 

Ben ik wel geschikt?

Hou er zeker rekening mee dat je elke dag tijd zal moeten vrijmaken om met je trouwe viervoeter om te gaan. Als je die tijd niet hebt, of niet kan opbrengen, ben je sowieso al niet geschikt. Voor een hond zorgen gaat veel verder dan hem alleen maar overstelpen met liefde.

Daarnaast is er ook een prijskaartje dat eraan vast hangt, de basisuitgaven voor een hond kunnen uiteenlopen van € 500 tot € 20.000 per jaar. Dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon en van ras tot ras. Hou er ook rekening mee dat ook je hond ziek kan worden, en een bezoek aan de dierenarts soms onvoorspelbaar kan zijn! Het is mogelijk om een huisdierenverzekering af te sluiten om deze onverwachte kosten te dekken.
 

Wat met mijn gezondheid?

Als je last hebt van chronische aandoeningen of blessures, dan kan je hier hinder van ondervinden wanneer je voor je hond zorgt. Is er misschien iemand anders die voor de hond kan zorgen als dat nodig is?
 

Allergisch?

Een allergie kan zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen en zelfs ertoe lijden dat je daarom je hond moet afstaan. Als jij of iemand in het gezin lijdt aan een hondenallergie, oordeel dan eerst in hoeverre je om kunt gaan met de symptomen. Het is namelijk erg jammer als je de hond afstaat terwijl je de allergie kunt vermijden. Als je invalide bent, is het een goed idee om een speciale assistentiehond aan te schaffen. Hiermee sla je dus twee vliegen in één klap; en een leuk gezelschap en een goede hulp!
 

Is mijn omgeving geschikt?

Kan ik van mijn huis een goede omgeving voor mijn hond maken? Is mijn huis al geschikt voor een huisdier? Sommige honden hebben veel ruimte nodig en spelen enorm graag buiten. Woon je dus op een appartement en ben je niet vaak thuis, dan is een erg actieve hond waarschijnlijk niets voor jou.

Daarnaast moet je interieur ook geschikt zijn voor je hond, want ze durven nogal wat als het aankomt op het vinden van allerlei lekkers. Het zou absurd zijn om te verwachten dat je hond al automatisch weet wat hij mag en wat niet. 
 

Kan ik tijd maken voor mijn hond?

Als je lange dagen moet werken of veel moet reizen dan kan je beter geen hond aanschaffen. Uiteraard is een sociaal leven belangrijk voor mensen, maar bedenk alvorens je een hond aanschaft of je al dan niet aanpassingen wil maken in functie van de hond. Indien je hier nog niet aan toe bent, is het beter om pas later een hond in huis te halen. Weeg ook de tijd af die je dient te steken in training, verzorging, beweging en dierenartsverzorging. Als je hier grondig over nagedacht hebt, kan je overgaan tot de aankoop van een hond.